Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > В передмісті Мадрида (Іспанія) будується храм зі сміття
DataLife Engine > Новини > В передмісті Мадрида (Іспанія) будується храм зі сміття

В передмісті Мадрида (Іспанія) будується храм зі сміття


28 октября 2011. Разместил: tinet
<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <!--[if gte mso 9]> <!--[if gte mso 10]> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Обычная таблица"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

altВ одному з передмість іспанської столиці вже майже протягом півстоліття споруджується незвичайний католицький храм.

 

Церкву практично самотужки будує літній мадрідець. Матеріалом йому служить все, що трапляється під руку. Сьогодні Хусто Гальєго, або дону Хусто, 85 років. За роки будівництва храм, висота величезного купола якого досягла 40 метрів, далеко переріс навколишні житлові будинки.

 

Працює дон Хусто майже без вихідних. Виняток становить хіба що Різдво. Влітку і навіть взимку невтомний будівельник приходить до свого храму щодня до 6 години ранку. Якщо він і робить для себе поступки в зимову пору року, то полягають вони в тому, що в холодні дні він трудиться не виходячи на вулицю.

 

alt"Я роблю це заради віри. Моя мати була дуже побожною. Вона навчила мене вірі, і я люблю церкву. І все цій справі віддаю", - наводить Російська служба BBC слова дідуся.

 

Як свідчить вивішене на стіні оголошення, Хусто Гальєго - "не архітектор і не муляр", у нього "немає будівельної освіти". Навіть його початкова школа була перервана громадянською війною в кінці 1930-х.

 

Однак, на думку Дона Хусто, "вчитися тут нічому". "Просто потрібні сили. Все приходить зверху", - пояснює він.

 

Його проект не пройшов процедуру офіційного дозволу, і в нього немає формального архітектурного плану. Всі деталі, каже Хусто, "у мене в голові".

 

Храм дона Хусто частково повторює риси ватиканської базиліки Святого Петра, трохи нагадує Білий дім, а також всілякі замки та інші мадридські церкви.

 

altЛише на зведення гігантського центрального купола пішло 20 років. Але по всій будівлі ще два десятки незавершених башточок.

 

У незвичайного храму є криті галереї, ризниця, навіть багата печерами крипта. Фрагменти декількох стін розписані сценами з Біблії.

 

Дон Хусто не отримує жодного фінансування, і вся будівля зводиться, фактично, зі сміття.

 

Щоранку о 4 годині Хусто збирає викинуті цеглини та розколоті плитки на сусідніх фабриках і дворах і викладає їх у своїй церкві в повному безладді.

 

altКолони, що підтримують стелю, зварені з порожніх бочок з-під палива. Покриття однієї з турелей - із розрізаних пластикових контейнерів для продуктів.

 

"Люди кажуть, що я божевільний, ображають мене. Але вони нічого не розуміють", - заявляє Хусто і додає: "Коли я дивлюся на своє творіння, я просто дивуюся - і дякую Богові".

 

Колишній семінарист, він почав будувати свій храм, коли його вигнали з монастиря через те, що він захворів на туберкульоз. З тих пір він вклав в проект все, що мав.

 

Зараз у нього є помічник: він заглянув сюди майже 20 років тому - просто подивитися, що тут відбувається. "Я думав, що це руїни, а дон Хусто - бездомний", - згадує єдиний помічник будівельника Анхель Лопес Санчес.

 

alt"Я цілий день проговорив з ним, він нагодував мене чорізо (гостра свиняча ковбаса), і в мене було багато часу, тож я сказав, що допоможу йому", - розповідає Санчес. "Він так глибоко вразив моє серце, що я й зараз тут - і дуже цьому радий", - підкреслює він.

 

Анхель вважає, що вікно, над прикрашенням якого він зараз працює, напевно, вже соте. І залишилася ще приблизно тисяча. "Але це все Хусто, це його ідеї, - посміхається він. - Я лише його учень".

 

"Я працюю швидко, завжди поспішаю, - розповідає дон Хусто. - Мене підганяє те, що я намагаюся втілити свій ідеал. Сьогодні люди дуже пасивні, нічого не цінують. Раби речей".

 

altВтім, Хусто добре розуміє, що його ідеал може так і залишитися нереалізованим: вікна ще не закінчені, центральний купол стоїть без покрівлі, підлога гола, а спіральні сходи, що підносяться до небес, обриваються десь посередині. На стінах храму крейдою написані заклики до відвідувачів допомогти завершенню будівництва хто чим може.

 

Доки що міська рада Мадрида терпить незаконне будівництво, що залучає в це непрезентабельне передмістя постійний потік туристів. Але дехто підозрює, що ця хаотично споруджувана церква ненабагато переживе свого творця.

 

"Зараз буде дуже важко отримати дозвіл, - пояснює архітектор місцевої ради Пабло Кералто. - Наприклад, цегла не відповідає мінімальним вимогам - ні сама, ні те, як вона покладена".

 

При цьому Кералто визнає: ця ексцентрична споруда сьогодні - справжній символ району, то ж навряд чи його наважаться знести.

 

Хусто заповів свою будівлю місцевому єпископату - в надії, що з часом вона стане повноправною парафіяльною церквою. Це і є його ідеал.

 

"Хто знає", - знизує дон Хусто плечима. Але додає, що ні про що не шкодує.

 

"Якби в мене було ще одне життя, я б знову побудував цю церкву, тільки більшу. Вдвічі більшу", - посміхається він, і його очі сяють. "Для мене це акт віри", - підсумовує дон Хусто.

Джерело: ВВС