Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Традиція занурюватися в ополонку на Водохреще ніяк не пов'язана з християнським святом – думка священика
DataLife Engine > Новини > Традиція занурюватися в ополонку на Водохреще ніяк не пов'язана з християнським святом – думка священика

Традиція занурюватися в ополонку на Водохреще ніяк не пов'язана з християнським святом – думка священика


20 января 2012. Разместил: tinet
Традиція занурюватися в ополонку на Водохреще ніяк не пов'язана з цим християнським святом. Про це журналістам повідомив протоієрей Сергій Гордун, священик Мінського Свято-Духового кафедрального собору, передає кореспондент БілТА.

Купатися в ополонці у Білорусі почали відносно недавно, після розпаду Радянського Союзу. На той момент це була справжня сенсація, яку чомусь приурочили до свята Хрещення Господнього, розповів Сергій Гордун. В інших більш теплих регіонах в окремих місцях традиція купання людей в холодній воді існувала. Купалися ті, хто в різдвяні свята гадав чи ходив рядженим. Таким чином вони хотіли змити цей гріх, зазначив Сергій Гордун. "Купатися взимку людині непідготовленій – означає вимагати від Бога чуда і нехтувати своїм здоров'ям", – вважає священик.

Коментуючи той факт, що в деяких храмах на Водохреще спеціально організовують купання і навіть підігрівають для цього в купелях воду, протоієрей Сергій Гордун припустив, що це якийсь спосіб привернути до храму людей невоцерковлених. Далеко не у всіх вистачає терпіння, щоб відстояти церковну службу від початку до кінця, але при такому ставленні водохресне купання не більше ніж самообман. "Це не означає, що занурившись один раз в крижану воду, людина виконає якийсь християнський обов'язок", – підкреслив священик.

Той, хто хоче по-справжньому взяти участь у святі Водохреща, повинен постити напередодні свята, вранці прийти до храму на службу, сповідатися і причаститися, набрати води.

Світлана Савко

Джерело: Білоруське Телеграфне Агенство