Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > ВЕЛИКОДНЯ ФЕЄРІЯ
DataLife Engine > Головна, Новини > ВЕЛИКОДНЯ ФЕЄРІЯ

ВЕЛИКОДНЯ ФЕЄРІЯ


19 апреля 2012. Разместил: admin
Святкування Пасхи постійно нагадує нам про Хрестні страждання Іісуса заради світлого майбутнього кожного з нас, про торжество життя над смертю. Саме тому в ці дні на вулицях міст і селищ завжди лунають сміх та веселощі, бо люди радіють з приводу найвеличнішої з подій в православному світі - Воскресіння Христового!
На Чернігівщині, в древньому місті над Остром - Ніжині, стало вже доброю традицією на другий день Пасхи - Світлий Понеділок - проводити святковий концерт за участю учнів Ніжинської школи мистецтв, що діє на базі училища культури ім. Марії Заньковецької. Відбувалося святкове дійство за сприяння настоятеля Свято-Покровської парафії отця Михаїла (Якубіва) та Чернігівського єпархіального управління. Дирекція Ніжинського драмтеатру імені Коцюбинського люб’язно надала своє приміщення, на сценічних лаштунках якого розгорталася святкова феєрія.
В фойє театру розмістилася виставка творів учнів мистецького відділення школи. Глядачі мали можливість помилуватися на картини юних художників, та особливе захоплення викликали писанки, майстерно виконані учнями гуртка художньої творчості. Пасхальні яйця, що густо прикрашали невелике деревце на першому поверсі театру, дуже ретельно розписані кольоровим орнаментом, що є продовженням роботи по відродженню українських національних традицій писанкарства. Дивлячись на писанки, виконані дитячими руками, мимоволі спливає на думку – це скільки ж творчої фантазії, майстерності, терпіння і вміння потрібно мати, щоб створити таке маленьке тендітне диво!
На відкритті православного святкового концерту були присутні поважні гості з Чернігова та Ніжина.
На сцену вийшов настоятель Свято-Покровської парафії отець Михаїл (Якубів) і в залі пролунало троєкратне величальне – Христос Воскрес! Воїстину Воскрес! Священик представив Архиєпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія (Зорю).
Владика привітав зі святом Воскресіння всіх присутніх на концерті та нагадав про недавнє минуле і про те, як важко було віруючий людині дістатися до храму Божого. Та, на щастя, часи змінилися і зараз ми маємо можливість славити Бога Воскреслого: «Хіба може бути більша радість для православного християнина, ніж святкування одного з величнійших свят на землі!» Також Владика відзначив, що Ніжин є унікальним містом по кількості церков, містом, де дзвіниця одного храму дивиться на дзвіницю іншого. В кінці вітального слова архієпископ благословив початок святкового дійства на славу воскреслого Господа!
Концертна програма розпочалася з виступу молодшої групи учнів дитячої школи мистецтв, які вивчають «Закон Божий» (викладач матушка Дарія Якубів). На сцену вибігли маленькі «курчатка-пухнасті грудочки» - учні молодшої групи хореографічної студії. Виконавши танок та привітавши глядачів віршованими рядками вони подарували поважним гостям та присутнім в залі глядачам пасхальні писанки.
Христові заповіді і казка про Червону шапочку – хтось вважає, що разом це не зовсім сумісне? Виявляється, навпаки, дитяча казочка, перевтілена на новий лад, може нагадати не тільки дітям, а й нам, дорослим, про деякі із заповідей Господніх. Причому нагадати в досить цікавій сценічній трактовці так добре знайомої нам з дитинства казочки. Саме в цьому змусили впевнитися глядачів учасники дитячої театралізованої п’єси про пригоди Червоної шапочки в День Великодній.
Танок «Фантазія весни» у виконанні дитячої хореографічної групи на декілька миттєвостей занурює нас у світ природи - земля й дерева пробуджуються від холодної зими, все радіє весняному сонечку та святу Воскресіння Христового. Здається, неначе білі стрункі берізки в своєму радісному весняному хороводі заблукали десь на галявині і раптом опинились на сцені перед захопленими очами глядачив, славлячи перемогу світла над темрявою.
Свій яскравий талант подарували глядачам майбутні зірки світової естради, а нині дев’ятикласники, учні школи мистецтв – піаністка Катерина Біріна та вокалістка Юлія Якубів. Майстерно, емоційно та від щирого серця виконані ними твори викликали щирі оплески та захоплення глядацької аудиторії.
Яскраве феєричне дійство у виконанні учнів художнього відділення школи мистецтв заворожили не тільки своєю хореографічною майстерністю, але й оригінальними костюмами, виготовленими та розфарбованими самими дітьми у техніці «батік».
А потім на сцену виходить дитячий хоровий колектив і здається, ніби співає одночасно хор землі і хор небес… Чисті, дзвінкі, немовби ангельські дитячи голоси злилися в один - молитовний, возносячи благословення Господу, співаючи про світ любові та Божої благодаті.
Балетна група школи мистецтв продовжила це святкове дійство. Вони, неначе білі янголятка, тихенько спустилися з небес на сцену Ніжинського драмтеатру, щоб привітати присутніх з цим величним святом.
Маленькі кольорові парасольки вибігли на сцену з веселою пісенькою про теплий весняний дощик. Вокально-хореографічна композиція у виконанні дітей розповіла присутнім про краплі дощу, завдяки якому прокидається земля після зими, відроджується нове життя…
Під час концерту лунали пісні та музикальні твори у виконанні вокальної групи та ансамблю саксофоністів. Під склепінням театру дзвікі дитячи голоси славили Христа словами: «У нас сьогодні лише одне спасіння - це радісне Христове Воскресіння!»
В програмі концерту у виконанні маленьких артистів дуже зворушливо лунали пісні та віршовані рядки, уривки із класичних та сучасних музичних творів, хорові композиції на честь великого православного свята. І нехай ще не всі майбутні художники та артисти досконало оволоділи азами професійної майстерності, але дитяча безпосередність та бажання подарувати глядачам позитивні емоції, викликали щире захоплення і бурні овації присутніх.
В заключній частині владика Євстратій від імені всіх присутніх щиро подякував учасникам святкового концерту за подаровану радість та святковий піднесений настрій. Кожна дитина отримала у подарунок освячену пасочку та благословення від Владики. На згадку про подію учасники концерту та архиєпископ Євстратій і отець Михаїл сфотографувалися разом на святковій сцені театру.
Ніжинська дитяча школа мистецтв діє на базі училища культури імені Марії Заньковецької. В цьому році дитячий колектив святкує 20-річчя з часу свого створення, тому всі святкові мистецькі заходи присвячує цій знаменній події.
Світлана Миргородська

ФОТО можна переглянути на нашому сайті за посиланням
концерт
пасочки від владики