Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Житіє святих на кожен день - 23 травня
DataLife Engine > Житія святих, Церковний календар > Житіє святих на кожен день - 23 травня

Житіє святих на кожен день - 23 травня


23 мая 2012. Разместил: admin
'ЖитієСвятий апостол Симон Зилот
Святий апостол Симон Зилот походив з Кани Галілейської, був сином святого Йосифа Обручника, братом Господа за тілом, і одним з 12-ти апостолів. Перше чудо, яке створив Спаситель, - перевтілення води на вино, відбулося в будинку Симона: під час бенкету для гостей забракло вина. Тоді Господь, за заступництвом Пресвятої Богоматері, перемінив воду на вино. Вражений дивом, Симон усім серцем і душею увірував в Господа Ісуса як обіцяного Месію і, все залишивши, пішов за Ним. Симон отримав найменування "зилота", тобто ревнителя. У день П'ятидесятниці він прийняв разом з іншими Апостолами дар Святого Духа. Святий апостол Симон проповідував вчення Христове в Юдеї, Єгипті, Лівії, Киринеї і Британії. В Абхазії прийняв мученицький спочинок, був розп'ятий на хресті. Похований у місті Нікопсії, близько Сухумі. Згодом (у XIX ст.) на місці подвигів святого Апостола, поблизу Іверської гори, був споруджений Новоафонський монастир Симона Кананіта. Дотепер збереглася печера, в якій трудився святий Апостол.


Житіє святих на кожен день - 23 травняСвятитель Симеон, єпископ Володимирський і Суздальський в Києві, у Ближніх печерах (1226)
Святитель Симеон, єпископ Володимирський і Суздальський, описувач життя Києво-Печерських преподобних отців, був пострижеником Печерської обителі, ймовірно, у другій половині XII століття. У 1206 році був призначений ігуменом Володимирського Різдво-Богородицького монастиря, а в 1214 році, за бажанням князя Георгія Всеволодовича (+ 1238), був поставлений першим єпископом Володимира-на-Клязьмі й Суздаля. У 1218 році ним був освячений храм в Різдвяному монастирі, а в 1225 році - кафедральний собор у Суздалі. Великий князь глибоко шанував святителя Симона і готовий був відкрити нову єпископську кафедру в Суздалі для його друга, ченця Полікарпа з Києво-Печерського монастиря, який спокушався духом честолюбства. Але святитель Симон, бачачи духовний стан Полікарпа, відрадив великого князя від його намірів, а самому Полікарпу написав глибоко повчальне послання, в якому він виклав своєму другові настанови проти його душевних недуг. Послання Симона поклало початок Києво-Печерському патерику і принесло упорядникові його ім'я освіченого учителя чоловіка. Напередодні спочинку, в 1226 році, святитель прийняв схиму. Спочатку тіло його було поховано у Володимирі, а потім, згідно із заповітом самого святителя, перенесено через кілька років у Києво-Печерську Лавру, де спочиває в Антонієвих печерах.





Житіє святих на кожен день - 23 травняСвяті мученики Алфій, Филадельф, Кипріан, Онисим, Еразм і 14 інших (251)
Святі мученики Алфій, Филадельф, Кипріан, Онисим, Еразм і 14 інших (251), з ними постраждалих, жили в III столітті і походили з Італії. Алфій, Филадельф і Кипріан були синами правителя Італії Вітелія. Вони були просвічені вірою у Христа і хрещені святим Онисимом. У той час імператор Лікіній велів розшукувати і мучити християн. Братів відправили до Риму разом з Онисимом, Еразмом і 14-ма іншими християнами. У Римі святому Онисиму розчавили груди важким каменем, від чого він помер. Еразм і 14-тьом мученикам відсікли голови. Брати Алфій, Филадельф і Кипріан постраждали в Сицилії, в місті Месополі Леонтійському, куди були відправлені з Риму. Це сталося у 251 році, при імператорі Декіі. Святому Алфію відрізали язик, і він стік кров'ю, Филадельфа спалили на залізних гратах, Кипріана спалили на сковороді. У 1517 році в Леонтинах були знайдені їхні мощі.







Житіє святих на кожен день - 23 травняСвятий мученик Ісихій Антіохійський (IV)
Святий мученик Ісихій Антіохійський жив за царювання Максиміана Галерія (305 - 311) у місті Антіохії, де займав високу і почесну посаду при імператорському дворі. Максиміан видав едикт, за яким позбавляв військового звання і виганяв з військової служби всіх християн. Тим, хто не зраджував християнській вірі, він наказував знімати з себе військові пояси і знаки військової відмінності і переходити на становище найманих слуг. У числі таких був і Ісихій. Максиміан наказав Ісихієві зняти з себе одяг сановника, надіти грубий одяг і перебувати серед жіночої прислуги. Через кілька днів він закликав до себе Ісихія і запитав: "Невже тобі не соромно залишатися в такому безчесті?" Святий Ісихій відповідав: "Честь, яку я мав від тебе, тимчасова". Тоді Максиміан наказав втопити святого Ісихія в річці, прив'язавши йому на шию жорно. Рік смерті мученика точно не відомий.










'ЖитієПреподобна Ісидора, Христа ради юродива (IV)
Преподобна Ісидора, Христа ради юродива, трудилася в Тавенському монастирі (Єгипет) у ІV столітті. Дівиця Ісидора прийняла на себе подвиг юродства, поводила себе як божевільна і не споживала їжі разом з сестрами обителі. Багато хто з насельниць ставилися до неї з презирством, але Ісидора переносила це з великим терпінням і лагідністю, дякуючи Богові за все. Вона працювала в куховарні і виконувала по монастирі найбрудніші і важкі роботи, очищаючи обитель від усякої нечистоти. Преподобна Ісидора покривала голову простою ганчіркою, а замість вареної їжі харчувалася водою, в якій мила котли і посуд. Ніколи не гнівалась, нікого не ображала словом, не нарікала на Бога і на сестер і була мовчазною.
Одного разу чернець-пустельник, преподобний Питирим, мав видіння. Йому з'явився Ангел Божий і сказав: "Іди в Тавенський монастир. Там побачиш сестру, що носить на голові ганчірку. Вона служить усім з любов'ю і переносить покірливо від них презирство. Серце ж її і думки завжди перебувають з Богом. А ти сидиш на самоті, але думкою обходиш всесвіт".
Старець вирушив до Тавенського монастиря, але серед присутніх сестер не знайшов передбаченої йому у видінні. Тоді привели до нього Ісидору, шановану за біснувату. Ісидора впала до ніг старця, просячи його благословення. Але преподобний Питирим сам вклонився їй до землі і сказав: "Спершу ти благослови мене, чесна матір!" На здивовані питання сестер старець відповів: "Ісидора вище всіх нас перед Богом!" Тоді сестри стали каятися, сповідуючи всі образи, завдані ними Ісидорі, і просили у неї вибачення. Свята ж, переймаючись раптовою для неї славою, таємно зникла з обителі, і подальша доля її залишилася невідомою. Припускають, що вона померла не пізніше 365 року.

'ЖитієБлаженна Таїсія (V)
Блаженна Таїсія жила в Єгипті в V столітті. Залишившись сиротою після смерті заможних батьків, вона спочатку вела благочестиве життя, присвячуючи себе благодійності і допомогаючи хворим. Нерідко в її будинку зупинялися ченці, які приходили з пустелі в місто для продажу своїх кошиків. Таїсія користувалася загальною любов'ю і повагою.
Після декількох років старанної благодійної діяльності статки Таїсії вичерпалися, і вона сама стала потребуючою. Тоді вона познайомилася з деякими неблагонадійними людьми і підпала під поганий вплив. Її життя ставало все більш і більш безладним.
Ченці пустельного скиту, які раніше відвідували Таїсію, дізнавшись про таку зміну, що сталася з нею, засмутилися. Закликавши свого авву, Івана Колова, вони сказали йому: «Ми чули про сестру Таїсію, що вона збанкрутувала. Коли вона була спроможною, вона виявляла нам свою люб'язність. І ми нині повинні показати нашу любов і допомогти їй. Потрудися відвідати її».
Авва Іван прийшов до Таїсії, сів біля неї, глянувши їй пильно в очі, прихилив потім голову і почав гірко плакати. Таїсія зніяковіла і запитала старця: «Авво, чому ти плачеш?» Він відповів: «Бачу, що сатана грає на обличчі твоєму, і як мені не плакати? Чим не сподобався тобі Ісус, що ти звернулася на противні Йому діла? »Вона, почувши це, затремтіла і вигукнула:«Отче! Чи є для мене шлях до покаяння?» Він відповів:« Є!» - «Тоді веди мене куди знаєш », - сказала вона йому, і, вставши, вмиваючи сльозами пішла слідом за ним.
Авва Іван здивувався тільки, що перед відходом Таїсія не розпорядилася, що робити з її майном і речами, і навіть ні з ким не попрощалася. Коли вони досягли пустелі, вже сутеніло. Авва Іван зробив для Таїсії зголов'я з піску і в деякій відстані таке ж інше для себе. Захистивши її зголов'я хресним знаменням, сказав: «Тут засни», - а сам, змовивши свої молитви, теж приліг.
Вранці старець почав будити Таїсію, але тут він виявив, що вона вже мертва. Старець сильно засмутився, думаючи, що душа Таїсії загинула, оскільки вона не встигла покаятися, причаститися і стати черницею. Тоді почув голос: «Одна година її покаяння прийнята більше довготривалого покаяння інших, що не роблять при покаянні такого самозречення». Так Господь відкрив авві Іванові, що Він простив Таїсію за щирість і рішучість її каяття.

'ЖитієКиєво-Братська ікона Божої Матері
Києво-Братська ікона Божої Матері колись була місцевій у Борисоглібській церкви в місті Вишгороді (Київському), де вона чудово з'явилася в 1654 році. У 1662 році, під час війни з Польщею (1659 - 1667), місту було завдано великої шкоди від воюючих на боці поляків кримських татар. Храм святих страстотерпців Бориса і Гліба був розорений і сплюндрований. Однак Промисл Божий зберіг чудотворну ікону Божої Матері, яку вчасно винесли з храму і пустили по Дніпру, а мощі святих сховав під спудом. Річка винесла ікону до берега Подолу в Києві, де вона була з радістю прийнята православними і з належними почестями перенесена в Братський монастир. Там вона і залишалася протягом довгого часу. В описі церковного майна Києво-Братського монастиря, зробленого в 1807 році, наводиться її опис. Існувала "Пісня про чудотворну Києво-Братську ікону Богоматері", складена незабаром після 1692 року. Святкування Києво-Братської ікони Божої Матері здійснюються тричі на рік: 19 вересня, 23 травня і 15 червня. Всі вони присвячені чудесному явленню святої ікони в 1654 році. Оригінал ікони не зберігся. Списана з неї ікона знаходиться нині в Київському монастирі Покрови Божої Матері.

'ЖитієБлаженний Симеон, заради Христа юродивий, Юріївецький
Блаженний Симеон, заради Христа юродивий, Юріївецький народився поблизу міста Юріївця Поволзького. Покинувши батьків, він прийняв на себе подвиг юродства Христа ради. Зимою і влітку ходив босий, в одній сорочці, так що шкіра його почорніла та від посту висохла. Нерозумні люди нерідко жорстоко били його. Улюбленим заняттям блаженного Симона було молитися на папертях різних церков. Подвиг самозречення очистив душу його, і він отримав від Бога дар прозріння: багато передбачав і пророкував майбутнє. Сучасники, закликаючи його ім'я, бачили різні чудові знамення. Перед своїм спочинком блаженний прийшов в будинок воєводи Феодора Петелина. Той, не знаючи святого, одного разу в пориві гніву наказав його побити. Святий Симон важко захворів. Він закликав священика, висповідався, причастився Святих Христових Тайн і віддав свою душу Богові. Воєвода розкаявся у своєму прогрішенні. Тим часом все місто зібралося на поховання святого. Тіло блаженного Симона було поховано у Богоявленському монастирі. Це сталося 17 листопада 1584 року. У 1635 році Патріарх Іоасаф наказав Богоявленському ігумену Діонісію скласти опис життя і чудес блаженного Симона і благословив написати його ікону. Святкування блаженному Симону відбувається з 1635 року.