Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Житіє святих на кожен день - 27 травня
DataLife Engine > Житія святих, Церковний календар > Житіє святих на кожен день - 27 травня

Житіє святих на кожен день - 27 травня


27 мая 2012. Разместил: admin
Житіє святих на кожен день - 27 травняСвятий мученик Ісидор (251).
Святий мученик Ісидор жив у III столітті на острові Хіосі, родом був з Александрії. У перший рік правління імператора Декія (249 - 251) було видано указ переписати всіх здатних служити у військах Римської імперії. Святого Ісидора, рослого, з міцною статурою, прийняли в полк воєначальника Нумерія. Святий Ісидор був християнином, вів тверезе і скромне життя, був поміркований, уникаючи всіх язичницьких звичаїв. Інший імператорський указ наказував, щоб всі воїни поклонялися римським язичницьким богам і приносили їм жертви. До тих, хто не підкорився указу повинні були застосовуватися на тортури і смерть.
Сотник доніс воєначальнику Нумерію, що Ісидор християнин. На допиті перед Нумерієм святий Ісидор безстрашно сповідав свою віру в Христа Спасителя і відмовився принести жертву ідолам. Нумерій переконував святого не піддавати себе мукам і скоритися волі імператора, але святий Ісидор відповідав, що кориться лише волі вічного Бога, Христа-Спасителя, і ніколи не зречеться Його. Святий був відданий на муки. Під час катувань він славив Христа Бога і зневажав язичницьких ідолів. Воєначальник велів відрізати святому язика, але й після цього святий продовжував виразно прославляти Христа. Нумерій в жаху впав на землю і сам втратив дар мови. Піднявшись за допомогою вояків, він знаками зажадав собі дощечку і на ній написав наказ - відтяти голову святому Ісидору.
З радістю зустрів святий Ісидор свій смертний вирок і сказав: "Славлю Тебе, Владико мій, що Ти з милості Своєї приймаєш мене в Свої Небесні оселі!" Спочинок мученика стався у 251 році. Після страти тіло його було кинуто без поховання, але друг святого, таємний християнин Амоній, взяв його тіло і поховав. Пізніше і сам Амоній прийняв мученицький спочинок в місті Кизик (пам'ять 17 вересня).
На початку XII століття руський паломник ігумен Даниїл бачив мощі святого мученика Ісидора на острові Хіосі. Пізніше мощі його були перенесені до Константинополя і покладені в храмі святої Ірини.

Житіє святих на кожен день - 27 травняБлж. Ісидор, Христа ради юродивий, Ростовський чудотворець (1474)
З юності Ісидор Твердислов прийняв на себе один із найскладніших подвигів - юродство. Охрестившись, блаженний залишив отчий дім і з Прусії направився до Росії. Зупинившись у Ростові Великому, ІсИдор спорудив собі хатину із гілок посеред величезної калюжі, і прожив у ній усе життя. Усамітнювався він лише для молитви, а весь час проводив на вулицях міста, потерпаючи від глумливих знущань городян. Коли Ісидор спочив, його хатина сповнилася чудесних пахощів, і лише тоді зрозуміли люди, яким праведним і святим було життя спочилого. З того часу і донині біля мощей святого відбуваються чудесні зцілення.















Житіє святих на кожен день - 27 травняСвятитель Микита, затворник Печерський, єпископ Новгородський (1108)
Святитель Микита, єпископ Новгородський, в молоді роки вступив до Києво-Печерського монастиря і незабаром побажав піти в затвор. Ігумен попереджав його про передчасність такого подвигу для молодого ченця, але він, понадіявшись на свої сили, не послухався. У затворі святий Микита впав у спокусу. Диявол явився йому у вигляді Ангела, і недосвідчений подвижник вклонився йому. Біс дав йому пораду, як такому, що вже досягнув досконалості: "Ти не молися, а тільки читай і вчи інших, а я буду молитися за тебе", - і став близько затворника, роблячи вигляд, що молиться за нього. Спокушений інок Микита перевершив всіх у знанні книг Старого Завіту, а про Євангелії ні говорити, ні слухати не хотів. Києво-Печерські старці прийшли до спокушеного і, помолившись, відігнали від нього біса. Після цього преподобний Микита, залишивши з благословення старців затвор, жив у суворому пості й молитві, найбільше вправляючись у послуху та смиренні. Милосердний Господь, за молитвами святих старців, звів його з глибини падіння на високу ступінь духовної досконалості. Згодом він був поставлений єпископом у Новгород і за своє святе життя був нагороджений від Бога даром чудотворення. Одного разу під час посухи він молитвою звів дощ з Неба, іншим разом за його молитвами в місті припинилася пожежа. 13 років керував святитель Микита новгородською паствою і мирно помер у 1109 році. У 1558 році, за царя Івана Васильовича, відбулося прославлення святителя. Мощі його спочивають нині в церкві святого апостола Филипа в Новгороді.

Житіє святих на кожен день - 27 травняСвятий мученик Максим ( близько 250).
Святий мученик Максим постраждав при імператорі Декії (249 - 251). Максим був мирянином і займався торгівлею. Він був благочестивим християнином, багатьох язичників приводив до віри в Христа Спасителя і переконував прийняти хрещення. Одного разу, коли погани зібралися для принесення своїм богам людської жертви, святий Максим обурився і, не виносячи такого видовища, кинувся до них, голосно викриваючи їхню провину, і помилку, називаючи ідолів бездушними створіннями людей. Розлючені язичники побили мученика камінням.















Житіє святих на кожен день - 27 травняПреподобний Серапіон Синдоніт (V).
Преподобний Серапіон жив у V столітті в Єгипті, названий Синдонітом, тому що мав лише грубу льняну сорочку, звану синдоном. З ранньої юності преподобний жив, як птах небесний, не маючи притулку, і по кілька днів не їв, не маючи на що купити хліба. Жебракові, який тремтів від холоду, він віддав свою льняну сорочку, залишившись напівголим. Один грецький філософ, бажаючи перевірити свідому убогість преподобного, одного разу дав преподобному золоту монету і став спостерігати за ним. Святий пішов до хлібного торговця, взяв у нього один хліб, віддав торговцю золоту монету і пішов, не надаючи значення вартості монети. Святий Серапіон особливим шляхом багатьох приводив на шлях порятунку. Одного разу він продав себе в рабство грецькому акторові, якого хотів навернути до Христа. Актор, вражений прикладом святого життя праведника, увірував і хрестився разом зі своєю сім'єю. Він благав святого Серапіона залишатися з ним вже не рабом, а наставником і другом, але преподобний пішов, не взявши запропонованих йому грошей. Вирушаючи до Риму, святий Серапіон сів на корабель, але нічого не заплатив корабельнику. Спочатку вони стали докоряти його за це, але, помітивши, що старий вже п'ятий день нічого не їсть, стали живити його заради Бога і тим самим виконали заповідь Господню. У Римі преподобний продовжував мандрувати, переходячи з будинку в будинок, не маючи нічого, збираючи лише багатство духовне для себе і для ближнього свого.

Житіє святих на кожен день - 27 травняСвт. Леонтiй, патр. Єрусалимський (1175)
Святий Леонтій, Патріарх Єрусалимський, за свідченням святого Григорія Палами, був Патріархом в 1223 - 1261 роках. Житіє його докладно описано Феодором, ченцем Константинопольським. Воно було переведено преподобним Никодимом Святогорцем, який вказує кончину Патріарха в 1175 році.



















Житіє святих на кожен день - 27 травняЯрославська (Печерська) iкона Божої Матерi (1823)
Ярославська ікона Божої Матері належала святим благовірним князям Василію та Костянтину. За переказами, образ чудесним чином явився поблизУ Костроми в 13-му столітті. Відтоді ікона вважається чудотворною, нею вінчали на царство Михайла Федоровича Романова. На честь чудотворної ікони у місті Ярославлі освячено храм.