Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Житіє святих на кожен день - 28 травня
DataLife Engine > Житія святих, Церковний календар > Житіє святих на кожен день - 28 травня

Житіє святих на кожен день - 28 травня


28 мая 2012. Разместил: admin
Житіє святих на кожен день - 28 травня
Преподобний Пахомій Великий (348).

Преподобний Пахомій Великий, поряд з Антонієм Великим (пам'ять 17 січня), Макарієм Великим (пам'ять 19 січня) і Євфимієм Великим (пам'ять 20 січня), є стовпом пустинножительства і засновником чернечого гуртожитку в Єгипті. Народився преподобний Пахомій у III столітті в Фіваїді (Верхній Єгипет) від батьків язичників і одержав гарну світську освіту. З юності він мав задатки доброї вдачі, був поміркований і розважливий. Коли Пахомію виповнилося 20 років, він був призваний до війська імператора Костянтина (мабуть, в 315 році). Новобранців розмістили в будівлі міської в'язниці під охороною варти. Місцеві християни прийшли з запасами їжі, годували воїнів і усередині їм служили. Коли юнак дізнався, що ці люди так роблять заради свого Бога, виконуючи Його заповідь про любов до ближніх, це глибоко запало в його чисту душу. Пахомій дав обіцянку зробитися християнином. Повернувшись з війська після перемоги, Пахомій прийняв святе Хрещення, оселився у відокремленому селищі Шенесіт і відразу ж став вести суворе подвижницьке життя. Відчувши необхідність в духовному керівнику, він звернувся до Фіваїдского пустельника Паламона, був прийнятий старцем з любов'ю і став ревно проходити чернечі подвиги за прикладом свого наставника.
Одного разу, після 10 років пустельній життя, преподобний Пахомій, йдучи по пустелі, зупинився біля руїн селища Тавеннісі і почув Голос, який наказав йому збудувати на цьому місці обитель. Пахомій розповів про це старця Паламона, й обидва, прийнявши почуті слова за зазначення Боже, вирушили в Тавеннісі і почали будувати невелике чернече житло. Святий старець Паламон благословив початок заснування обителі і передбачив майбутню її славу. Незабаром преподобний Паламон відійшов до Господа. Тоді святому Пахомій явився Ангел Божий в образі схимника і вручив йому статут чернечого життя. Незабаром до преподобного прийшов його старший брат Іван і поселився разом з ним.
Преподобний Пахомій терпів багато спокус і нападів від ворога роду людського, але всі спокуси преподобний Пахомій доблесно відбивав молитвою до Бога і терпінням.
Поступово до преподобного Пахомія стали збиратися учні. Усіх їх вражало працьовитість наставника, який встигав виконувати всі монастирські роботи: вирощував сад, розмовляв із надходженням, який просив напучування, і служив хворим. Преподобний Пахомій ввів статут загального житія, встановивши однаковість для всіх в їжі та одязі. Іноки обителі повинні були працювати в призначених ним послухах на загальну користь обителі. У числі послухів було переписування книг. Іноки не повинні були мати власних грошей або приймати що-небудь від своїх родичів. Преподобний вважав, що послух, що виконується з ретельністю, вище посту і молитви, і вимагав від ченців точного дотримання статуту, суворо караючи порушників. Одного разу до преподобного Пахомія прийшла його сестра Марія, яка давно хотіла побачити брата. Але суворий подвижник відмовив їй у побаченні і через воротаря передав їй благословення вступити на шлях чернечого життя, обіцяючи в цьому свою допомогу. Марія заплакала, але надійшла згідно з вказівкою брата. Тавеніські ченці побудували для неї житло на протилежному березі Нілу. До Марії стали збиратися черниці, і незабаром створилася жіноча обитель з суворим статутом, який був переданий преподобним Пахомієм. Число ченців монастиря швидко зростала, що викликало необхідність побудови ще 7-ми монастирів поблизу. Кількість ченців доходило до 7000, і всі вони знаходилися під керівництвом преподобного Пахомія, який відвідував усі монастирі і керував ними. У той же час преподобний Пахомій залишався глибоко смиренним ченцем, який завжди готовий був слухати, і приймати зауваження від кожного брата.
Суворий і вимогливий до себе, преподобний Пахомій мав велике милосердя і поблажливість до недостатньо зрілих духовно насельників. Один із ченців прагнув до подвигу мучеництва, але преподобний відвертав його від цих прагнень і наставляв безмовно виконувати чернечий послух, приборкуючи в собі гордість і привчити до смирення. Однак інок не послухав наставника і пішов з обителі, після чого зазнав нападу розбійників, які під страхом смерті примусили його принести жертву язичницьким богам. У повному розпачі інок повернувся до обителі. Преподобний велів йому посилено молитися вдень і вночі, дотримувати строгий піст і жити в повному мовчанні. Інок послідував повчанням преподобного, і це врятувало його душу від відчаю. Преподобний навчав всіляко побоюватися засудження інших і сам боявся навіть у думках засудити будь-кого. З особливою любов'ю ставився преподобний Пахомій до хворих насельників. Він відвідував їх, підбадьорював сумуючих, переконував дякувати Богові і покладати надію на Його святу волю. Хворим він послаблює піст, якщо це було необхідно для їх одужання. Одного разу, під час відсутності преподобного, кухар не готував ченцям вареної їжі, посилаючись на те, що браття люблять постити. Замість свого послуху він сплів 500 рогож, але преподобний не схвалив його вчинку, і в покарання за непослух велів спалити всі виготовлені кухарем рогожі. Преподобний Пахомій завжди повчав ченців мати надію лише на допомогу і милість Божу. В обителі якось трапився недолік пшениці. Цілу ніч святий провів у молитві, а вранці привезли від начальника міста велику кількість хліба для монастиря, нічого не взявши на сплату. Господь сподобив преподобного Пахомія дару чудотворення і зцілення хвороб. Йому були відкриті Господом наступні долі чернецтва. Святий знав, що останні ченці не будуть мати такої ревнощів до подвигів, як перші, будуть ходити як у темряві, не маючи досвідчених керівників. Витягшись на землі, преподобний Пахомій гірко плакав, благаючи Господа і просячи милості до них. У відповідь він почув Голос: "Пахомію, пам'ятай про милосердя Боже. Про останніх ченців знай, що й вони отримають нагороду, бо їм доведеться страждати від тяжкого для інока життя". Під кінець свого життя преподобний Пахомій тяжко захворів від колишньої в тих місцях морової хвороби. За ним з синівською любов'ю доглядав його найближчий і улюблений учень преподобний Феодор (пам'ять 17 травня). Помер преподобний Пахомій близько 348 року у віці 53-х років і був похований у горах біля обителі.

Житіє святих на кожен день - 28 травня
Свт. Ісая, єп. Ростовський, чудотворець (1090).


Житіє святих на кожен день - 28 травня
Блгв. царевич Димитрiй, Углицький i Московський (1591)

Молодший син царя Івана Грозного - благовірний царевич Димитрій, князь Углицький. Він прожив на світі всього вісім років, однак політична криза в Руському царстві, багато в чому пов'язана з його загадковою загибеллю в 1591 році, тривала понад 20 років після його смерті. За правління царя Феодора Івановича святий Димитрій разом з матір'ю Марією Федорівною був віддалений від двору в місто Углич. Властолюбний боярин Борис Годунов, шурин царя Феодора, бажаючи позбутися законного спадкоємця руського престолу, став діяти проти царевича, як проти особистого ворога. Після кончини святого Димитрія біля його гробниці стали відбуватися чудеса, а 1606 року він був приєднаний до лику святих.

Житіє святих на кожен день - 28 травня
Преподобний Ісая Печерський (1115).

Преподобний Ісая в числі інших Києво-Печерських святих подвизався в XI - початку XII ст. Основним подвигом його життя були безмовність і невтомна праця, за що він іменується працьовитим. Помер святий подвижник в 1115 році, мощі його знаходяться у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври. Святкування преподобному Ісаї здійснюється 15 травня 1928 вересня і на другий тиждень Великого посту.

Житіє святих на кожен день - 28 травня
Прп. Пахомiй Нерехтський (1384).


Житіє святих на кожен день - 28 травня
Прпп. Євфросин i учень його Серапион, Псковські (1481).


Житіє святих на кожен день - 28 травня
Святитель Ахиллій, єпископ Ларисійський (ІІ).

Святитель Ахиллій, єпископ Ларисійський, жив у IV столітті, за царювання рівноапостольного Костянтина Великого. Прославившись святістю життя і вченістю, він був поставлений єпископом міста Лариси в Фесалії. Святитель Ахиллій був учасником I-го Вселенського Собору, де сміливо викривав єретика Арія. У своєму місті він старанно насаджував християнство, руйнуючи ідольські капища, будував і прикрашав церкви. Святитель Ахиллій мав дар зціляти хвороби, особливо біснування, і здійснював багато чудес. Помер святитель мирно близько 330 року. Мощі його з 978 року перебувають у Болгарії в місті Преспу (нині - село Ахилі, назване так на честь покійного Святителя).