Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Житіє святих на кожен день - 29 травня
DataLife Engine > Житія святих, Церковний календар > Житіє святих на кожен день - 29 травня

Житіє святих на кожен день - 29 травня


29 мая 2012. Разместил: admin
Житіє святих на кожен день - 29 травня
Преподобний Феодор Освячений (368).
Преподобний Феодор названий "Освященним" тому, що перший у своїй обителі був рукопокладений в священики.
Преподобний Феодор походив із Єгипту і був сином багатих і знатних батьків-християн. У ньому рано виявилося прагнення до чернечого життя. Одного разу, коли в будинку батьків на честь свята Богоявлення було велике частування, юнак, не бажаючи брати участь у бенкеті, засмутився, що за радощі земного життя буде позбавлений їх у житті майбутньому, він у 14-ти років таємно пішов з дому й оселився в одному з монастирів. Почувши про преподобного Пахомія Великого, він запалав бажанням побачити подвижника. Преподобний Пахомій з любов'ю прийняв захожого юнака, будучи попереджений Богом про його прихід. Залишившись в обителі, преподобний Феодор швидко досяг успіху у всіх чернечих подвигах, особливо ж у повному послуху своєму наставнику і в співчутті до оточуючих братів. Мати Феодора, дізнавшись, що він знаходиться в Тавенніській обителі, з листом від єпископа прийшла до преподобного Пахомія, благаючи про побачення з сином. Але інок Феодор, побоюючись порушити обітницю зречення від світу, відмовився побачитися з матір'ю.
Бачачи розум і здібності святого Феодора, преподобний Пахомій одного разу показав йому говорити повчання братії від Божественного Писання. Святому Феодору тоді було 20 років. Він беззаперечно корився і став говорити, але деякі з старших братів образилися тим, що їм читає повчання новоспечений інок, і віддалилися. Тоді преподобний Пахомій сказав їм: "Ви підкорилися дияволу і своєю зарозумілістю погубили свої труди. Ви не Феодора відкинули, але відкинули Слово Боже і позбулися Святого Духа".
Святий Пахомій призначив преподобного Феодора будівельником Тавенніської обителі, а сам пішов у більш відокремлений монастир. Святий Феодор продовжував з синівською любов'ю піклуватися про свого наставника, в передсмертній хворобі преподобного Пахомія доглядав за ним, коли великий авва преставився до Господа, закрив йому очі. Після смерті преподобного Пахомія святий Феодор керував Тавенніським монастирем, а пізніше став на чолі всіх Фіваїдських обителей. Преподобний Феодор Освячений прославився святістю життя і рясним даром чудотворення, він був добре відомий святителю Афанасію, Патріарху Олександрійському. Спочив святий Феодор в глибокій старості, у 368 році.

Прпп. отці у Лаврі свт. Савви побиті (614)

Житіє святих на кожен день - 29 травня
Перенесення мощів преподобного Єфрема Перекомського, Новгородського чудотворця (1545).

Преподобний Єфрем Перекомський, Новгородський, народився 20 вересня 1412 в м. Кашині. У святому Хрещенні названий Євстафієм. Його батьки, Стефан і Анна, проживали недалеко від Кашинського жіночого монастиря на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Схильний до самотності, Євстафій ще в юні роки залишив батьківський будинок і поселився до Калязінської обителі в Ім'я Пресвятої Трійці. Батьки хотіли повернути сина додому, але він сам переконав їх залишити світ і прийняти чернецтво. Згодом і вони завершили земний шлях у відлюдництві. Пробувши в обителі три роки, Євстафій за чудесним одкровенням перейшов до монастиря преподобного Сави Вішерського (пам'ять 1 жовтня) і там в 1437 році прийняв постриг з ім'ям Єфрем. Перебуваючи в обителі, преподобний Єфрем отримав одкровення від Господа, який звелів йому піти до безлюдного місця. Отримавши благословення преподобного Сави, він в 1450 році перейшов на озеро Ільмень, до гирла річки Веренди, і на березі річки Чорної поставив келію. Через деякий час до преподобного Єфрема прийшли старець Фома з двома ченцями і оселилися неподалік від його келії. Згодом стали збиратися і інші відлюдники в новій обителі. На їхнє прохання преподобний Єфрем прийняв у Новгороді від святителя Євфимія (+ 1458; пам'ять 11 березня) сан священнослужителя.
Повернувшись з Новгорода, преподобний Єфрем заснував храм на честь Богоявлення Господнього на острові, що знаходився в гирлі річки Веренди. Для зручної доставки монастирю води преподобний прокопав в озері Ільмень протоку, через що обитель отримала назву Перекопської, або Перекомської. Згодом преподобний Єфрем заснував кам'яний храм в ім'я Святителя Миколая Чудотворця. Зважаючи на нестачу майстерних будівельників він послав до великого князя Василя Івановича кількох ченців із проханням про надсилання мулярів, після чого в 1466 році будівництво храму було завершено.
Відійшов преподобний Єфрем 26 вересня 1492 і був похований у храмі Святителя Миколая. У 1509 році з-за частих повеней, що загрожували монастирю руйнуванням, обитель була перенесена в інше місце на березі озера Ільмень. З'явився ігумену Роману преподобний Єфрем вказав місце Клинкова для розташування обителі. На місці поховання преподобного була побудована каплиця, оскільки всі монастирські храми були розібрані. 16 травня 1545 мощі преподобного Єфрема були перенесені в нову обитель. З цього дня в монастирі щорічно відбувалася пам'ять преподобного Єфрема Перекомського, що утвердилася остаточно після прославлення святого подвижника на Соборі 1549.

Житіє святих на кожен день - 29 травня
Кассіан
Житіє святих на кожен день - 29 травня
Лаврентій
Прпп. Касіян (1537) i Лаврентiй (1548) Комельські.


Житіє святих на кожен день - 29 травня
Священномученик Олександр, єпископ Єрусалимський (213-250).

Священномученик Олександр, єпископ Єрусалимський, був учнем великого вчителя Церкви і письменника, пресвітера Климента Олександрійського (+ бл. 217). На початку III століття він був обраний єпископом Флавії Кападокійської. За правління Септимія Севера (193 - 211) святитель був ув'язнений і провів там три роки. Після звільнення з в'язниці вирушив до Єрусалиму на поклоніння святим місцям і, за об'явленням з Висот, був там обраний співправителем похилого роками Патріарха Наркисса (у 212 році). Це - надзвичайно рідкісний випадок у практиці давньої Церкви. У цьому сані він управляв Єрусалимською Церквою 38 років, багато потрудившись у християнському просвітництві. Ним була зібрана в Єрусалимі велика бібліотека творінь християнських письменників. Помер у в'язниці під час гонінь імператора Декія.

Житіє святих на кожен день - 29 травня
Святі мученики Віт, Модест і Крискентія-годувальния (близько 303).

Святі мученики Віт, Модест і Крискентія-годувальния постраждали за Христа в часі царювання імператора Диоклитіана (284 - 305). Святий мученик Віт був сином знатного вельможі сицилійського, язичника Гіласа. Ще юним хлопцем святий Віт загорівся полум'яною любов'ю до Господа Ісуса Христа, і завжди гаряче молився Йому. Господь дарував йому благодать чудотворення. Він зціляв хворих і навернув до Христа безліч язичників. Дізнавшись про це, правитель Валеріан закликав Гіласа і радив йому відвернути сина від віри в Христа. Саме в той час імператор видав указ про гоніння на християн, і тому не тільки юнак, але й весь будинок Гіласа міг постраждати. Але Гілас не зміг переконати святого Віта і став бити хлопця. Правитель Валеріан дізнався, що святий Віт відмовився принести жертву богам, і зажадав його до себе на суд. Перед судом святий отрок стійко сповідав свою віру і навідріз відмовився принести ідолам жертву. Його знову били. Коли правитель, даючи розпорядження про посилення мук, простягнув руку, вона негайно відсохла. За молитвою святого правитель отримав зцілення і, припинивши суд, віддав святого отрока Гіласа, наказавши будь-що-будь відвернути його від віри в Христа.
Щоб спокусити сина тілесним гріхом, Гілас оточив його розкішшю, привів до нього красивих дівчат. Святому подавали найсмачнішу їжу, влаштовували бенкети і забави, але бажаних результатів не добилися. Святий Віт не переставав молитися і просити допомоги Божої в спокусі. Йому з'явилися Ангели і молилися разом з ним. Коли Гілас увійшов до сина і глянув на Ангелів, він відразу осліп. Гілас дав обіцянку відректися від кумирів, і святий Віт зцілив його. Але, серце його стало запеклим, Гілас не виконав своєї обіцянки. Прихильність до сина перевернулась в ньому в ненависть, і він вирішив убити його. Щоб врятувати хлопчика, його вихователь святої Модест і годувальниця свята Крискентія, які були християнами, викрали його з батьківського дому. Біля річки вони побачили човен. Ангел увійшов разом із ними в човен і доставив їх в італійську область Луканію, де святі, ховаючись від мучителів, жили таємно. Святий отрок не переставав зціляти хворих і навертати язичників у християнство. Поголос про нього поширився і тут.
Святим Віту і Модесту довелося постати перед Диоклитіаном. Вражений красою юнака, він настійно умовляв його принести жертву богам. Святий отрок викрив безумство ідолопоклонство і видужав той біснуватий сина Діоклітіана. Імператор під умовою відречення від Христової віри запропонував святому Віту великі почесті, славу і багатство. Отрок відмовився і з колишньою мужністю сповідав себе християнином. Його ув'язнили разом зі святим Модестом. Коли в'язням з'явився Ісус Христос, зміцнюючи їх у подвигу і даруючи Свою допомогу, кайдани спали з їхніх рук. Вважаючи диво ворожбою, Диоклитіан розпорядився кинути святого Віта в котел з киплячим оловом. Святий стояв у ньому, як у прохолодній воді, і залишився неушкоджений. Тоді на нього був випущений величезний лев. Отрок осінив себе хресним знаменням, і звір покірно ліг біля його ніг і став лизати йому ступні. Святих мучеників повісили на стовпах і стругали залізними кігтями. Свята Крискентія вийшла з натовпу глядачів, сповідала себе християнкою і докорила імператору за жорстокість. До неї були застосовані такі ж муки. Святий Віт кликав до Бога: "Боже, спаси нас Своєю потужною силою та визволи нас". Почався землетрус. Багато язичники загинули під будівлею, що обрушилася, Диоклитіан в страху втік до свого палацу. Ангел зняв мучеників зі стовпів і переніс у Луканію. Святий мученик Віт помолився Богу, щоб Він в світі прийняв їх душі і не позбавив Своїх благодіянь всіх, які будуть творити їх пам'ять. З Неба був голос: "почута молитва твоя". Святі з радістю віддали Богу свої душі. Страждання святих мучеників Віта, Модеста і Крискентії здійснилися близько 303 року. Пам'ять цих святих здійснюється також 16 травня. Мощі святого Віта були перенесені до Праги. Святий благовірний князь В'ячеслав Чеський (пам'ять 28 вересня) спорудив на честь святого мученика Віта храм, в якому був згодом похований.

Житіє святих на кожен день - 29 травня
Блаженна отроковиця Муза (V).

Блаженна Муза жила у V столітті. Відомо, що вона була відомою своєю побожністю. Про неї розповів святий Григорій Двоєслов, папа Римський, своєму архидиякону Петру те, що чув від брата Музи, Прова. Одного разу уві сні блаженної з'явилася Пресвята Богородиця, оточена дівчатами, і запитала її: "Чи хочеш слідувати за Мною і жити разом з цими дівчатами?" "Хочу", - відповідала дівчинка. "Не роби ж нічого недоброго, уникай сміху та дитячих ігор. У 30-й день Я прийду за тобою, і ти будеш з нами". З того часу Муза стала серйозною і постійно зосереджено молилася. Відповідаючи на розпитування здивованих батьків, свята Муза розповіла їм про видіння. На 25-й день дівчинка захворіла, а в 30-ий знову побачила Божу Матір. Зі словами: "Іду, іду, Володарко моя!" - Блаженна отроковице відійшла до Бога.

Житіє святих на кожен день - 29 травня
Свт. Георгiй ІІ, єп. Мiтиленський (ІХ).