Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > Симфонія влади та Церкви протиприродна і згубна для обох
DataLife Engine > Проповідь > Симфонія влади та Церкви протиприродна і згубна для обох

Симфонія влади та Церкви протиприродна і згубна для обох


7 августа 2012. Разместил: tinet
Вища Церковна Рада Російської Православної Церкви заявила, що в Росії «здійснюється наклепницька інформаційна атака на Предстоятеля Церкви». На думку керівництва РПЦ, «все це - складові однієї кампанії проти Православ'я і Російської Православної Церкви». У Держдумі з цієї нагоди навіть створили міжфракційну групу із захисту християнських цінностей. Ініціаторами виступили комуністи і єдинороси.

Втім, багато єдиноросів - в недалекому минулому ті ж комуністи. Один з ініціаторів створення депутатської групи із захисту християнських цінностей - Сергій Попов, перший заступник голови думського комітету у справах громадських об'єднань і релігійних організацій. Колись він закінчив Вищу партійну школу, займався комсомольською роботою, був першим заступником завідувача відділом Московського міського комітету КПРС. У 1996 році Сергій Попов як виконавчий директор штабу виборчої кампанії домагався переобрання Бориса Єльцина.

На новому етапі своєї кар'єри депутат-єдинорос Попов разом «з священноначалієм Російської церкви» має намір протидіяти «тоталітарній і сектантській ідеологіям, агресивному лібералізму, секуляризму ...».

Вища Церковна Рада закликала всіх ієрархів, пастирів і мирян 22 квітня здійснити «молебень і стояння на захист віри, знедолених святинь, Церкви та її доброго імені».

Одночасно Вища Церковна Рада запропонувала об'єднатися проти «антицерковних сил, які побоюються посилення Православ'я в країні».

Треба визнати, що РПЦ і особисто патріарх Кирило в останні місяці дійсно стали постачальниками скандальних новин (непримиренна реакція на «панк-молебень», обговорення розподілу грошей АНО «Паломницький центр», історія з патріаршими годинниками, запиленою квартирою і багато іншого).

Патріарха, після того, як його представниця відсудила у сім'ї священика і хірурга Юрія Шевченка 19 мільйонів 707 тисяч рублів, вже стали називати «пильтріархом». Це з одного боку. З іншого - видаються грізні церковні циркуляри з різким засудженням тих, хто в світській державі наважився критикувати РПЦ і особисто патріарха.

Серед діючих православних священиків не дуже багато людей, готових висловити свою власну думку з приводу подій, що відбуваються.

Один з небагатьох - протоієрей о. Павло Адельгейм, клірик Псковської єпархії, богослов і публіцист. Напередодні Великодня я задав о. Павлу десять запитань.
Симфонія влади та Церкви протиприродна і згубна для обох

«Пробачити можна все, але не всім»

- У квітневому циркулярі № 01/1662 Вища Церковна Рада Російської Православної Церкви стверджує, що «відсутність покаяння здатна ствердити грішника в усвідомленні власної «правоти» і підштовхнути до повторення гріховних діянь». Чи можна прощати тих, хто не просить прощення?

- Прикровенно [1] Ви ставите проблему про закон і благодать. Милість і закон не можна ні заперечувати, ні змішувати. Обидва мають місце в бутті. Милість відкриває двері в Царство Боже. Закон діє серед «світу, який у злі лежить». Закон не перетворює світ у царство Боже. Закон не дозволяє світу перетворитися на пекло.

Формально ніхто прощення гріхів у Христа не просить. Приносять друзі розслабленого і кладуть перед Христом - це безмовне благання про зцілення. Христос відповідає: «Чадо, прощаються тобі гріхи» (9 Мф., 2). Христос прощає гріхи і зцілює.

Грішниця в будинку Симона фарисея жалкує про своє безладне життя, цілує ноги Христа, обливає сльозами і миро, але слів «прости мене» не говорить. Христос відпускає гріхи без формального прохання і промовляє до Симона в притчі, що дароване прощення породжує любов.

Христос прощає не за сказані слова. Своїм прощенням Христос створює в душі переворот, названий грецьким словом «метанойя», зміна способу мислення, перегляд цінностей, зміна всієї духовної структури людини, зміну життя. Іоанн Хреститель називає це плодом покаяння. Не складно сказати слова, які не виросли з глибини душі. Але якщо слова не пережиті, навіщо вони потрібні? Бог викликає покаяння, торкаючись серця. У Євангелії немає зверненого до Христа благання про прощення, воно зайве.

Перший крок назустріч людині завжди робить Бог. «Ніхто не може прийти до Мене, якщо не приведе його Отець» (Ін. 6, 44). «Ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене» (Ін. 14, 6). Людина робить крок у відповідь. Христос втілився і прийшов до нас, щоб привернути нас до Себе. Сміливо говорить святитель Василій Великий: «Бог став людиною, щоб людина стала богом». Бог почав спасіння людини, зробивши перший крок назустріч.

Прощаючи тих, хто не просить прощення, Христос «не стверджує грішників в усвідомленні власної правоти і не підштовхує до повторення гріховних діянь». Прощення відроджує. Христос довіряє людині. Це норма відносин Бога з людиною, заснована не на законі, а на любові та довірі. Формалізація відносин з Богом веде до лицемірства, яке завершилося боговбивством у Єрусалимі.

У відносинах між людьми виникають неминучі в людському спілкуванні умови і форми. Тут вступає в свої права закон. Апостол Павло називає закон Моісеєвий «пестуном у Христа»: «Закон даний через Мойсея, благодать же й істина втілилися через Ісуса Христа» (Ін., 1, 17). Христос визнає дію закону у світі, який «у злі лежить» і відповідає апостолу Петру: «Слухайте себе. Якщо згрішить до тебе брат твій, заборони йому: і якщо покається, пробач йому. І якщо сім разів на день згрішить до тебе, і сім раз на день навернеться, сказавши: каюсь, пробач йому» (Лк. 17, 3-4).

Люди будують стосунки між собою на законі, бо не вистачає любові: образив - проси пробачення. Ми просимо вибачення, штовхнувши когось, щоб не втратити уваги до власної душі та іншої людини.

Апостол Петро запитує: чи до семи раз прощати? Христос велить прощати 490 раз (Мт. 18, 21-22). Це не математика. Це вимога обопільного подвигу для примирення. Христос вказує умову: «якщо покається»; «якщо скаже: каюсь». Кожна мати вчить цьому своє дитя. Інакше людські стосунки розладяться.

У першому випадку Христос визначає моральну норму відносин. У другому випадку вказує способи і засоби моральної педагогіки. Ця вторинна проблема називається вихованням і становленням особистості.

- І ще про прощення: чи все можна прощати? Наприклад, масові вбивства, розтління малолітніх...

- Пробачити можна ВСЕ, якщо шукаєш виправдання у Христі, як шукали мученики і подвижники: «Кров Ісуса Христа, Сина Божого, очищує нас від усякого гріха» (1 Ін 1, 7). Немає злочину, який не можна простити після того, як Христос помер на хресті за наші гріхи. Ціна прощення сплачена не нами. Нам залишається пам'ятати про ціну, якою ми викуплені від гріха, прокляття і смерті. Апостол каже: «Ви куплені дорогою ціною» (1. Кор 6, 20).

Простити можна все, якщо в прощенні народжується нова людина взамін старого грішника, як з гусені народжується метелик, залишаючи на гілці лушпиння. Кого судити? Покинутий кокон чи знову окрилене життя?

Але чому неможливо всіх пробачити і привести в Царство Боже? Чому Вселенський собор засудив апокатастасис (загальне прощення)?

Простити можна все, але не всім. Крім волі Бога, що творить спасіння, є людська свобода. Спасаючи людину, Бог приймає її свободу всерйоз. Без Бога людина не спасеться. Бог не може врятувати людину, якщо вона не згодна. Любов з'єднує, коли двоє розкривають обійми назустріч один одному. Спасіння з'єднує Бога і людину в обійми вічної любові. Без свободи не відбудеться любов. Без любові не відбудеться спасіння. «Всякий гріх і хула проститься людям: а хула на Духа не проститься! Якщо ж хто скаже слово на Сина Людського, проститься йому, якщо ж хто скаже на Духа Святого, не проститься йому ні в цьому віці, ні в майбутньому» (Мф. 12, 31-32). Це не протиріччя. Це визнання свободи за людиною.

«Дівчат судять не за осквернення храму, а за образу двох лідерів - держави і церкви»

- Чи можна вважати подію 21 лютого 2012 року в Храмі Христа Спасителя [2] оскверненням? Що таке осквернення?

- Поняття «скверни» має різний зміст у різних культурах. Для іудея оскверненням був дотик до мертвого тіла, до жінки в нечистоті. Сьогодні читали в храмі, що «іудеї не ввійшли в претор до Пилата, щоб не осквернитися». Оскверняла їжа і тварини.

Християни інакше ставляться до скверни. Тіло померлого ми вносимо в храм, кропимо святою водою, цілуємо і молимося про померлого. Жінка, що доторкнулася до Христа в нечистоті, зцілилася і Христос не засудив її, але підбадьорив: «Дерзай, дочко! Віра твоя спасла тебе; іди з миром» (Лк. 8, 48). Чи можна осквернити святиню, наприклад храм?

Іудеї ділили тварин на «чистих» і «нечистих». У християн такої відмінності немає. За потреби, згідно канонічним правилам, можна ввести в храм і осла, і коня. Це не осквернить храм. Коли воїни плювали і били Христа, скверно поступали воїни, а не Христос. Апостол пише: хто причащається недостойно, може захворіти і померти. Тіло і Кров Христові залишаються святинею. Вона освячує, зцілює, а може обпалити.

Учні та фарисеї сперечалися: чи можна їсти невмитими руками. Христос сказав: «Не те, що входить в уста... але те, що виходить з уст, опоганює людину. Те, що входить в уста, проходить в шлунок і назовні виходить. А те, що виходить із уст - із серця виходить; це опоганює людину; бо з серця виходять злі помисли, вбивства, блуд, крадіжки, лжесвідчення, хула. Це опоганює людину. А їсти невмитими руками - не опоганює людини" (Мф. 15; 11, 17-20).

Осквернили «пусі» Храм Христа Спасителя, танцюючи на солеї? Осквернення храму не було.

Предстояння Богу висловлює ставлення і вимагає благоговіння, одного з трьох природних начал моральності. За кожним богослужінням ми молимося про всіх «хто з вірою, благоговінням і страхом Божим входять до храму». Дівчата не осквернили храм. Вони порушили цнотливу тишу, що наповнює його сакральний простір, і принизили свою людську гідність. За це слід пожаліти: «хіба не знаєте, що ви - храм Божий, і Дух Божий живе у вас? Храм Божий святий, і цей храм - ви. Тіла ваші є храмом Святого Духа, який живе у вас» (1 Кор. 16-17; 6, 19).

Чесно скажемо, що дівчат судять не за осквернення храму, а за образу двох лідерів - держави і Церкви. Дівчата висловили протест громадянського суспільства проти симфонії. Форма виявилася ефективною, викликала громадську бурю і привела до засудження авторів.

Дівчина 13 квітня 2012 року пише із в'язниці: «Якщо хто-небудь ображений за мої вчинки або слова, хай пробачить. Релігійні почуття я не мала на меті образити. Людина та її дивний закон зараз робить з мене злочинницю. Я відмовляюся вірити, що християнин не здатен прощати». Яку відповідь дадуть на її слова християни?

- У Держдумі створюється міжфракційна група із захисту християнських цінностей. Як Ви до цього ставитеся?

- Цілі і завдання нової ідеологічної структури організатори не приховують. Вона створюється для «протидії тоталітарній і сектантській ідеологіям, агресивному лібералізму, секуляризму, нічим не обмеженої проповіді гедонізму, насильства, споживання наркотиків і алкоголю, ігроманії». Щось дуже нагадує?

Методи боротьби припустити не складно. Вони будуть самими гуманними. Рятуючи єретиків і грішників на Заході, аналогічні організації славилися християнською риторикою. Їх милосердя до інакомислення на Сході завжди здійснювалося у суворій відповідності із законністю, як в ХVII столітті, так і в ХХ столітті.

При зачистці «канонічної території» від конфесій, сект та громадянського суспільства, незгодних з мирними ініціативами РПЦ, передбачуваним стане вибух і розкол суспільства, наслідки яких Росія пережила не раз. Це гра з вогнем.

- Останнім часом представники РПЦ люблять підкреслювати, що належать до «войовничої Церкви». Чи вважаєте Ви, що теж належите до войовничої Церкви?

- Так, звичайно. При Хрещенні людину називають «обраним воїном Христа Бога». Апостол каже: «Наша війна не проти крові і плоті, але проти начальств, проти влади, проти світоправителів темряви цього віку, проти духів злоби піднебесних». Апостол запрошує зодягнутися у військові обладунки для протистояння: «Прийміть всю зброю Божу... підпережіться істиною, зодягніться у броню праведності, взуйте ноги в благовістя світу, а головне, візьміть щит віри, яким зможете погасити розпечені стріли лукавого; візьміть і шолом спасіння, і меч духовний - слово Боже» (Еф. 6, 12-17).

У християн немає ворогів серед людей: «Я говорю вам: любіть ворогів ваших, творіть добро тим, хто ненавидить вас, благословляйте тих, хто проклинає вас і моліться за тих, хто ображають і гонять вас. Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6, 27-28, 36). Нашими ворогами є наші порочні пристрасті, які розпалюють у нас духи пітьми. Ми покликані перемагати їх.

- Політичний підтекст того, що відбувається зараз навколо РПЦ очевидний. Патріарх підтримав Путіна. Противники Путіна «накинулися» на патріарха. Ім'я Путіна вимовлялося під час «панк-молебню». У згаданому циркулярі патріархії теж йдеться про «політичне підгрунтя, у тому числі антиросійське». Чи повинна Церква брати участь у політиці? Чи не приносить це шкоду і Церкві, і державі?

- Політика несумісна з духовним життям Церкви. Політика розпалює в людині пристрасть властолюбства. Весь піст ми молилися про позбавлення від «духу любоначалля». Симфонія влади та Церкви протиприродна і згубна для обох. Спираючись на владу, ієрархи отримують привілеї, майно, гроші та інші блага. Платять - духовною свободою. Церква потрапляє в залежність і виправдовує вчинки імперської влади, втрачаючи в очах громадянського суспільства моральний авторитет. Світильник гасне, маяк не світить.

«Подвиги популярними не бувають»

- Керівники РПЦ наголошують, що їхня діяльність спрямована на «відродження національної самосвідомості і масової народної ініціативи». Чи справді враховується думка прихожан?

- Зрозуміло, ієрархи хочуть відродити самосвідомість і активність пастви, щоб вона усвідомлено жила духовним життям. Одночасно вони хочуть, щоб паства покірливо підкорялася їхній волі, не критикувала церковну і світську владу: «Мы за смех. Но нам нужны // подобрее Щедрины // и такие Гоголи, // чтобы нас не трогали» [3].

Священноначальники закликають до однодумності, яка похвальна, але нездійсненна на практиці. Козьма Прутков у ХIХ столітті написав відомий трактат «Про введення однодумності в Росії». Його здійснення призведе до ідеологічної держави. Ми там жили і знаємо. Навіть у питаннях віри апостол Павло не вимагає одностайності: «належить бути і різнодумності (в слов'янському - єресям) між вами, щоб відкрились між вами досвідчені" (1 Кор. 11, 19).

У практиці парафіяльного життя думка прихожан не враховується. Навіть у тих питаннях, які церковне і цивільне право надає вирішувати прихожанам, єпархіальний єпископ примушує прихожан голосувати, як він захоче, а не як совість велить. Церковний народ і священики позбавлені прав у церкві. Щоб поєднати активність пастви з послухом, потрібен діалог між керівниками РПЦ і народом. Такий діалог поки не передбачається.

- Одна з найбільш обговорюваних тем останнього часу - історія з патріаршою квартирою в Будинку на Набережній. Чи може монах бути власником? І, якщо говорити ширше, чому нестяжательска позиція в православній церкві виявилася не дуже популярною?

- Кожен монах приносить Богові обітницю нестяжання - обіцяє Богу не мати ніякої власності і служити безкорисливо. Обітниці Богу приносяться на все життя. Чернецтво - важкий подвиг, не всякій людині вистачає сил його понести.

Спочатку візьметься за гуж, а до середини шляху слабшає. Легко засуджувати монаха з боку. Спробуй, потягни його лямку! Ні дружини, якій можна голову на плече покласти, ні будинку, ні майна, ні своєї волі - слухайся ігумена, смиряйся, терпи і твори своє спасіння. Життя суворе і цнотливе.

У церкві завжди було протистояння. Нестяжателі, як преподобний Ніл Сорський і заволзські старці, шукали подвигу. Вони були проти розкоші, як у келії, так і в храмі. Преподобний Сергій Радонезький служив Євхаристію в дерев'яних посудинах. Храм не мав золотих куполів. Інший напрямок пов'язаний з ім'ям преподобного Йосифа Волоцького. Він вважав, що церква повинна мати землі і селян, які орють, сіють, жнуть, створюючи монастирське багатство.

Багатство потрібно набувати не для себе. Багатою повинна бути церква, щоб дбала про бідних, освіту та культуру. Монастирі збирали не тільки майно, але ікони і рукописи. У монастирях писали літописи, здобували освіту, розвивали богослів'я.

Подвиги популярними не бувають. Служіння вимагає мужності, великодушності і безкорисливості. Багаті монастирі були привабливішими.

Вони ширше відкривали особисті перспективи і стали популярнішими.

- Одного разу Ви сказали, що «опозиції в церкві немає, тому що це не політична організація». Але oppositio в перекладі з латині всього лише означає «протиставлення, заперечення». Чи існують в нинішній православній церкві серйозні сили, які заперечують проти зрощення церкви і держави?

- Проти симбіозу держави і РПЦ заперечують клірики і миряни, а також громадянське суспільство, що зароджується. Вони розрізнені і позбавлені опори в Церкві і в державі. Ієрархія РПЦ і державні чиновники зацікавлені в симфонії і підтримують одне одного. У них в руках влада, багатство і сила.

Перші слабкі, а другі - сильні. Перші мовчать, а другі голосно говорять від свого імені та від імені мовчазних, не питаючи згоди. Протестних голосів майже не чути. Голосно говорять прихильники симфонії. Ось і здається, що весь народ вітає симфонію держави з РПЦ. З часом все стане на місце, аби лише це знову не привело до катастрофи 1917 року.

- 22 квітня, в день спомину увірування апостола Фоми і в день народження Леніна, пропонується «зробити молебень і стояння на захист віри, знедолених святинь, Церкви та її доброго імені». Чи збираєтеся ви брати участь у цьому молебні?

- Захищати від реальної небезпеки віру і Батьківщину християнину слід завжди. На 22 квітня припадає моя черга служити молебні, панахиди, хрестити немовлят. У Фомину неділю завжди багато треб, так що доведеться попрацювати. День народження Леніна в церкві не відзначають. Особистих симпатій до Ілліча у мене немає.

* * *

Отже, на думку о. Павла Адельгейма, «церковний народ і священики позбавлені прав у церкві». Псковський священик вважає: «Щоб поєднати активність пастви з послухом, потрібен діалог між керівниками РПЦ і народом. Такий діалог поки не передбачається».

Приблизно те ж саме можна сказати і про світське життя в Росії. Паства - це ті ж виборці. Як, наприклад, поєднати активність виборців з законослухняністю в умовах, коли вибори імітуються, а закони порушуються тими, хто повинен стояти на їх сторожі?

Так звана симфонія підтримки чиновників і церковників все більше нагадує не симфонію, а реквієм по здоровому глузду. Звідси й настільки дивні події навколо керівника Російської православної церкви.

Олексій СЕМЕНОВ


1 Тайно, скрыто.

2 См.: А. Семёнов. Возня возле алтаря // «ПГ», № 11 (583) от 21-27 марта 2012 г.

3 Из эпиграммы Юрия Николаевича Благова (1913-2003), опубликованной в советском сатирическом журнале «Крокодил» (1953, № 12).


Джерело: Псковская Губернія