Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 226 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 Warning: Use of undefined constant Ymd - assumed 'Ymd' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/nezhin/public_html/pokrovachurch/engine/modules/show.full.php on line 230 DataLife Engine > Версия для печати > «Соціальний патруль» поспішає на допомогу мінським бомжам
DataLife Engine > Новини > «Соціальний патруль» поспішає на допомогу мінським бомжам

«Соціальний патруль» поспішає на допомогу мінським бомжам


24 января 2013. Разместил: tinet
«Соціальний патруль» поспішає на допомогу мінським бомжам
Акція «Соціальний патруль» розпочалась 17 грудня і триватиме до 1 березня 2013 року. Цей період вибраний не випадково, оскільки зима - традиційно непростий час для тих, хто живе на вулиці.

«Соціальний патруль» роздає безпритульним гарячу їжу та теплий одяг, надає деякі гігієнічні послуги на зразок санобробки, стрижки або прання. Бомжі також можуть отримати юридичну та психологічну допомогу, проконсультуватися у нарколога (цією опцією, до речі, з початку акції скористалося 45 осіб). За необхідності бездомним може бути надана медична допомога, сприяння у працевлаштуванні або розміщенні в будинок нічного перебування.

Всього за цей час «Соціальний патруль» надав допомогу 405 бездомним. За інформацією комітету з праці, зайнятості та соціального захисту Мінміськвиконкому, гаряче харчування одержали 250 чоловік, теплий одяг - 324, санітарно-гігієнічні та перукарські послуги надані 209 особам. Чотирьом знадобилася медична допомога, консультації психологів, наркологів і юристів отримали 59 осіб. Бажання працевлаштуватися виявила одна людина, на нічліг в Будинок нічного перебування влаштували чотирьох.

«В даної категорії громадян відзначається низька мотивація до соціальної адаптації в суспільство. Вони добре відчувають себе в своєму середовищі і категорично відмовляються від соціальних і медичних послуг, нічлігу, приймаючи тільки допомогу у вигляді гарячого харчування та одягу», - зазначила в коментарі для БЕЛТА заступник голови комітету Ірина Дудка.

До речі, за її словами, за час акції на гарячу лінію зателефонували 27 мінчан з питаннями про те, чим вони можуть допомогти. Від небайдужих до проблем бездомних городян потрібно, в першу чергу, одяг, який можна передати в територіальні центри соціального обслуговування населення або в Білоруський Червоний Хрест.

Особливо зараз велика потреба в теплих речах, зазначила в коментарі для Naviny.by голова Мінської міської організації Товариства Червоного Хреста Олена Фадєєва: «Люди приходять і швидко розбирають теплий одяг. Звичайно, бомжам, наприклад, не потрібні дитячі речі. Не варто нам приносити модельне взуття на каблуках, ми його не візьмемо. Людям, що живуть на вулиці, дуже потрібні теплі куртки, взуття, нехай найпростіше, але міцне, в нормальному стані».

Інформацію про місця, де можна взяти речі або отримати допомогу, бомжі дізнаються по власних каналах зв'язку: «І знаєте, іноді люди приходять дуже наполегливі. Трапляється, у нас закінчиться тушонка, даєш хлібці, суху вермішель, вони незадоволені, говорять, що їх змушують всухом'ятку харчуватися. Ми пояснюємо, що харчування тепер надається як швидка допомога, щоб пережити морози. А люди питають, коли можна знову прийти, адже запаси їжі швидко закінчуються».

«Червоний Хрест виходить з ідеї гуманізму і стратегії допомоги кожному, але не зауважити утриманські настрої цієї частини суспільства не можна», - говорить Олена Фадєєва.

При бажанні повернутися до звичайного життя бездомні можуть скористатися допомогою співробітників Будинку нічного перебування, строк перебування в якому - від одного місяця до року: «Там допоможуть відновити документи, працевлаштуватися. Інша справа, що для того, щоб там жити, потрібно зробити мінімальне зусилля над собою - пройти санобробку, отримати довідку. Та й пити там не дозволяють».

Зараз у Будинку нічного перебування із 104 наявних місць зайнято тільки 86. Як повідомляє агентство «Мінськ-Новини», закінчується будівництво нового одноповерхового корпусу, де розташуються пральня, душова і медичний кабінет.

Олена Спасюк, NAVIBY.BY